Vinnarna av Edithpriset 2019

Vinnarna av Edithpriset 2019

5 Minuters Läsning mån 25 Jan 2021


Vinnarna av Edithpriset 2019

Bäst klippta dokumentärfilm

"I en oemotståndlig kärlekshistoria skapar den följsamma klippningen en upplevelse som omöjligt går att värja sig ifrån. En fin närhet gestaltas genom valet av bilder, tempo och väldisponerade collage samt en gemensam förmåga att stanna upp och hänga kvar i avgörande ögonblick. Stunder som med stor precision skapar stämning och ger plats åt filmens starkaste bilder och bärande scener. 

Priset för bästa klippning av dokumentär går till Erika Gonzales och Kristin Grundström som tillsammans med Karolina Bengtsson klippt Josefin & Florin."

Bäst klippta fiktionsfilm

"För en filmklippning som med självsäkerhet, kreativitet och finkänslighet navigerar en komplicerad historia som på ett eller annat sätt berört hela svenska folket. Filmen väver in nödvändiga fakta och detaljer i ett uppfriskande tempo som bidrar till förståelsen, utan att förta dess filmiska kvaliteter. Det är en film som har högt ställda ambitioner, både konstnärligt och kommersiellt, och filmklippningen lyckas infria båda delar - kanske det svåraste att åstadkomma inom film. Årets Edithpris går därför till Rickard Krantz för klippningen av Quick."

Bäst klippta TV-serie

”Klipparna av den här serien har skapat en subjektiv upplevelse som engagerar från första till sista bildrutan. Det är dynamiskt och levande och den mörka historien fullkomligt böljar fram. Närvaron är total! En stor eloge till Thomas Lagerman och Margareta Lagerqvist för klippningen av Ep1 respektive Ep 2 av Störst av allt."


Dela